Dan plots bevinden wij ons in een Coronatijdperk met zes kinderen, twee volwassenen en twee handjes vol dieren. Scholen dicht, theater op slot, geen sport, stage en geen fysieke ontmoetingen. Laten wij nu een gezin zijn met een positief moraal en zes talenten van de toekomst. Met acht personen een weg vinden in deze roerige tijd. Wat gaan we doen in deze speciale weken of maanden? Het is zo speciaal dat we hopen dit nooit meer mee te maken. Na overleg met het hele gezin besluiten we om er het beste van te maken. Maar ook om zeer zeker herinneringen vast te leggen door het maken van foto’s en filmpjes.

 

Hoe gaan we de dagen indelen en wat gaan we doen? Het duurt maar even en de ideeën stromen binnen. We willen vitaal en fit blijven, dus sporten en gezond eten staat op 1. Laten wij nu een talent in huis hebben die de opleiding Sport & Bewegen volgt aan het Alfa-college in Groningen. Zij zorgt voor een dagelijkse workout van een halfuur. Eén van de kinderen volgt de opleiding ‘Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen’, ook aan het Alfa-college in Groningen. Zij helpt ons aan de dagelijkse geestelijke ontspanning door het geven van een mooie meditatie. Eén van de jongens met een super creatief brein bedenkt dat we een herinnering kunnen maken door dagelijks een TikTok op te nemen. Dit geeft veel hilariteit want eerst oefenen, plus opnemen en daarna het resultaat bekijken is fantastisch. Over een aantal maanden of jaren hebben we een grappige herinnering aan een bijzondere tijd waarvan we nu de uitkomst nog niet weten.

 

“Ik volg met veel plezier de opleiding Sport & Bewegen bij het Alfa-college in Groningen. Normaal gesproken geef ik trainingen op mijn stage en geef ik af en toe les op school. Nu ik niet naar school ga, mijn stage is gestopt én wij in een groot gezin wonen, leek het mij goed om mijn talent thuis in te zetten. De workout voor thuis bereid ik voor en vervolgens geef ik de workout. Dat brengt ons plezier en zo blijven we fit. Ik leer nu mijn broers en zussen kennen vanuit een ander perspectief. De één is sportief en de ander iets minder. Ik schakel en pas de workout aan daar waar nodig. Ik leer hier van en kan de workout ook gebruiken als opdracht voor mijn opleiding.”

 –      Beau (woont in gezinshuis Talenten van de Toekomst)

Ook de jongere kinderen bedenken spel- en ontspanningsmogelijkheden. Wekelijks bedenken we allemaal een activiteit. We schrijven het op en de lootjes gaan in een pot. Om de dag trekken we een lootje en voeren de activiteit uit. Activiteiten waar je aan kunt denken zijn: voetbal, volleybal, blikspuit, fietsen, Just Dance of een complete playbackshow. Ook een ouder denkt mee en we krijgen een ‘30 dagen teken-challenge’ opgestuurd en een paar dagen later op de App een uitleg voor het leren tekenen van Disneyfiguren. Inmiddels lopen we allemaal krom van de spierpijn en kookt diegene die dat graag wil. Dat geeft een fijne dynamiek en gezelligheid. Iedere dag even gezamenlijk overleggen wat ons bezighoudt en wat we wel en niet gaan doen. Oh ja! We hebben een abonnement genomen op het Disney+ kanaal, zodat we ‘s avond oude en nieuwe Disneyfilms kunnen kijken. Soms met een lach en een traan. Heerlijk wegkruipend tegen onze grote honden op de bank.

 

Nu we een aantal weken ‘rust’ achter de rug hebben, kijken we links en rechts op zoek naar klussen in onze boerderij of op het terrein. En ik kan je vertellen er is genoeg te doen. Klussen waar we niet aan zijn toegekomen. De zolder opruimen, een zolder met materialen slopen, onder de carport nog een erfenis van de vorige bewoners opruimen en de tuin opknappen. Met vereende krachten klaren wij deze klussen. Vergezeld met een muziekje, humor en regelmatig pauzes met een glaasje water of Dubbelfris om het zand en stof tussen onze tanden weg te spoelen. We hebben al menig keer bij de stort in de file gestaan, maar wat een heerlijk gevoel dat we deze klussen klaren en het zo heerlijk opruimt. Het ruimt ook op in ons hoofd. Ondanks het vele huiswerk en het werk van de twee volwassenen geeft het toch rust om na te denken over wie we zijn en wie we willen zijn. En vertrouwen hebben in ons zelf, elkaar en in de wereld. Om deze periode in te gaan vanuit bezinning en vertrouwen hebben in een heerlijke zomer en toekomst waarin onze talenten hun plek vinden.

>